31/7/08

Eslovenia ens visita

El propassat dia 2 d'agost vam rebre la visita de tres joves eslovenes, Nana, Ĵerneja i Romina (ordre a la foto), que van escollir Igualada com a campament base per visitar i conèixer Catalunya. Hi feren estada fins a finals d'agost. La Jerneja col·labora habitualment en una publicació de la seva ciutat i s'ha compromés a fer un article sobre la seva experiència a les nostres terres.
Des d'Anoia-esperanto les ajudarem en tot el possible perque gaudissin la seva estada a la ciutat i vam aprofitar per fer un fructífer intercanvi cultural.

26/7/08

Lloc habitual

Anoia-esperanto es crea i creix mitjançat un ordinador portàtil, encara que evidentment es pot fer des de qualsevol aparell amb conexió a internet. El lloc més habitual des del qual treballem és un bar anomenta Cafè dels Racons, al carrer Doctor Coca, entre els números 2 i 4, Igualada.
També fem un seguiment esporàdic del bloc a la biblioteca central d'Igualada i, fins i tot, al Casal Cívic del barri Montserrat.
Tampoc descartem aprofitar la connexió a internet per als clients del bar i la biblioteca de l'Ateneu Igualadí.
Per aquells que desitgin contactar directament amb el redactor, és possible fer-ho a la travessia Sant Domènec 2 (local vermell), tocant al carrer Sant Agustí. Hi podeu anar a les tardes de 17 h. a 20 h.

24/7/08


El propassat dijous 17 de juliol van actuar a Prats de Rei:

Kaj Tiel Plu


www.esperanto.cat/kajtielplu/

www.myspace.com/kajtielplu

Des de fa gairebé deu anys, l’actual composició de Kaj Tiel Plu passeja per tot el món les seves versions de cançons

i danses tradicionals dels Països Catalans, Occitània i una mica d'arreu, cantades en llengua original o en esperanto.

Us hi esperem!

34 Congrés Català d'Esperanto

Associació Catalana d'Esperanto

Benvinguts!

Els Congressos Catalans d'Esperanto combinen conferències d'alt nivell i un ric programa artístic amb convidats de primera fila d'arreu del món. A més a més, amb motiu de l'Any Internacional de les Llengües, i a manera d'aperitiu, el cap de setmana abans del congrés tindrà lloc un cicle de conferències i taules rodones en català sobre drets lingüístics, diversitat lingüística, llengües i pau, per part de representants de destacades entitats del país.

Cada poble la seua llengua


Si no has participat mai en un esdeveniment esperantista i/o internacionalista, et convidem a que veges amb teus propis ulls que el moviment esperantista és un moviment mundial que fomenta la diversitat lingüística, perquè lluita pel dret de tots els pobles a fer servir la seua pròpia llengua, fomentar el fraternalisme internacional al crear relacions internacionals de germans entre germans sense tenir en compte les fronteres polítiques, fronteres que en molts casos són imposicions autoritàries menystenint les cultures.

Volem la pau mundial basada en la comprensió de tots els pobles construint la democràcia, no la pau basada en el militarisme i l'autoritarisme dels més poderosos. Benvinguts al Congrés, sentiu-vos lliures d'opinar per vosaltros mateixos i veure un món on les cultures no es barallen, sinó que ballen una dansa fantàstica. Ja estas avisat, així que ara no et perdis aquesta ocasió!!!

Dates del congrés: 6, 7 i 8 de desembre 2008
Lloc: Casal Pere Quart de Sabadell

18/7/08

El català, llengua comuna

Unes frases

Pels que tingueu curiositat sobre quin aspecte té l'esperanto, aquí us passo algunes frases (les paraules es pronuncien sempre planes):

Saluton! (hola!)
Kiel vi nomiĝas? (com et dius?)
El kie vi venas? (d'on vens?)
Kiom aĝa vi estas? (quina edat tens?)
Mi ne scias (no ho sé)
Bieron, bonvolu! (una cervesa, si us plau!)
Ek al ĝi! (som-hi!)

I algunes paraules:

amiko (amic)
plaĝo (platja)
bekkruĉo (porró)
rizo (arròs)
dormi (dormir)
tuŝi (tocar)
vojaĝi (viatjar)
Ino/malino (dona/home)

14/7/08

Un pioner igualadí

Joan Llansana i Bosch (1879-1922) va ser regidor pel grup republicà, esperantista, i membre i professor de l'Ateneu Igualadí de la classe obrera. El 1908 va dirigir la revista Stelo Kataluna.

La informació prové del llibre, aviat a disposició de tothom a la biblioteca central:

Els inicis del moviment esperantista a Catalunya. D'Edicions O'Limaco. Any 2004. Més informació sobre la persona la trobareu a: http://es.geocities.com/dordales/gensana.html

9/7/08

L'esperanto en globus

Dins d'aquest bloc publicarem imatges que puguin ser curioses i especialment aquelles que vinculin l'esperanto a les tradicions i el tarannà de la nostra comarca. Avui us portem aquest sobre de carta datat el 1976 i decorat doblement amb imatges de transport aeri.

8/7/08

Inauguració del bloc

És 8 de juliol del 2008. Avui posem en marxa el projecte virtual Anoia-esperanto. La idea és reprendre la tradició interrumpuda del moviment esperantista a l'Anoia, principalment centrat en la ciutat d'Igualada però amb desig de descentralització.
En aquest bloc publicarem tot allò que pugui interessar als anoiencs en relació a l'esperanto i les persones que el promocionen i el practiquen.
S'hi esciuran articles periòdicament i s'informarà d'enllaços i contactes per ampliar les possibilitats de formar part d'aquesta comunitat de parlants repartida per la majoria de països del món.
Procurarem donar resposta a totes les preguntes que ens envieu o us adreçarem a aquelles persones o entitats que ho puguin fer.
La nostra intenció és també la de crear un espai web paral·lel en esperanto per donar a conèixer l'Anoia al món. En aquest sentit realitzarem un treball de traducció de textos, ja siguin històrics, culturals o de simple divulgació turística, acompanyats, sempre que sigui possible de les imatges corresponents.
Tant un lloc com l'altra estarà sempre obert a qualsevol tipus de col·laboració i aportacions. En l'època de les comunicacions en xarxa no pot faltar la llengua que, per història i vocació, permet una comunicació realment igualitaria.